Het familiebedrijf overdragen of verkopen?
Familiebedrijven zijn een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Van alle bedrijven in ons land komt een kleine 70% in aanmerking voor de kwalificatie ‘familiebedrijf’. Als familiebedrijven zo succesvol zijn, waarom zou men dan überhaupt verkopen? Onder andere deze vraag stond centraal tijdens de themabijeenkomst over familiebedrijven die op 28 juni 2018 in het Van der Valk Hotel te Ridderkerk plaatsvond. Vingerling & Partners modereerde deze bijeenkomst.
Ruim 90 ondernemers kwamen samen om het event bij te wonen. Verschillende organisaties gaven aan wat er komt kijken bij overdracht of verkoop van familiebedrijven. Het 120 jaar bestaande bedrijf Plaisier Interieur kende een aantal overnames in de familie. Robert Plaisier vertelde dat hij en zijn broer het bedrijf zonder begeleiding hadden overgenomen. Zijn advies is: houd je koers vast die je hebt ingezet bij de doorstart van het bedrijf na overname. Maar kies ook het juiste momentum bij overname. En doe af en toe een heisessie met elkaar. Smit Mode heeft regelmatig familiebijeenkomsten die lijken op een onofficiële aandeelhoudersvergadering. Ze bespreken daar altijd zaken als uitbreiding met een filiaal. Het is aan de directie om met de juiste commerciële overwegingen het familieberaad te overtuigen van de goede gronden.
Stefan F. Jansen deed 14 jaar onderzoek vanuit Neijenrode samen met hoogleraar Professor Roberto Flören naar familiebedrijven en bedrijfsoverdrachten. Hij vertelde: “Bedrijfsopvolging kent hele generieke dingen, het enige wat het uniek maakt zijn de mensen zelf. Zij reageren op hun manier, hebben hun eigen normen en waarden. Het is belangrijk om bij bedrijfsoverdrachten je als adviseur daarin te verdiepen en goed te luisteren. Bij familiebedrijven staat continuïteit voorop, onmiddellijk gevolgd door harmonie binnen de familie. Je stelt een familieprotocol op dat begint met de normen en waarden van het bedrijf. Maar het protocol regelt ook wat men doet wanneer een komend familielid wil solliciteren naar een managementfunctie in de onderneming. Leg die beslissing neer bij een RvC of een RvT die onafhankelijk is maar wel deskundig. Zij kunnen beoordelen of met kan opvolgen in bestuur of in eigendom”.
Evert Leemhuis (Van den Herik & Verhulst) legt het belang van een familiestatuut uit. “Concreet, in een familiestatuut kun je de softe kanten vastleggen zoals hoe je met elkaar omgaat. Als aandelen versplinteren wordt de betrokkenheid immers vaak kleiner. De harde kanten zijn de dividenduitkeringen aan bijvoorbeeld de oprichters. Is al het resultaat bij een verkoopklaar bedrijf voor de kinderen of houdt men rekening met de opstartkosten van de oprichters en delen zij ook nog mee. Je kunt dit allemaal benoemen in het statuut en zelfs sanctioneren indien nodig”.
Download het hele artikel via deze link.