Veranderen is lastig voor ons brein

Veranderen is lastig voor ons brein

Moderator Cees Vingerling heette iedereen van harte welkom! Hij benadrukt het belang van duurzame mobiliteit, een van de hoofdthema’s binnen het Klimaatakkoord van Parijs. Rotterdam wil een voorbeeld zijn met de Rotterdamse aanpak en successen. Een speciaal welkom aan Ellen van Schoten, Vicevoorzitter van het College van Bestuur van de EUR. Hartelijk dank dat we bij de EUR te gast mogen zijn. Van Schoten: “Duurzaamheid staat de komende jaren centraal in de strategie van de EUR. Er wordt ingezet op zonnepanelen en op duurzame mobiliteit. Zo reizen medewerkers ook voor congressen tot 700 kilometer met de trein. Er loopt een aanbesteding voor een reisbureau zodat de footprint via reizen goed kan worden gevolgd. Daarnaast is er een OV-chipkaart beschikbaar voor woon-werkreizen. Het gereduceerde tarief voor medewerkers in de parkeergarage gaat omhoog en het aantal gratis parkeerdagen gaat omlaag.

Welkom aan de nieuwe partners!

Steeds meer bedrijven en organisaties zien het belang in van een bereikbare en leefbare stad en regio. Dat is merkbaar aan de grote belangstelling voor de Klimaatalliantie. Maar liefst 17 nieuwe partners werden op het podium verwelkomd door wethouder Peter Meij van de gemeente Ridderkerk. Met elkaar vertegenwoordigen alle partners meer dan 100.000 medewerkers. Meij: Ook in een gemeente is duurzame mobiliteit belangrijk. Ik ben blij dat ik wethouder van dat onderwerp ben, dan mag ik mij er ook mee bemoeien. Ridderkerk kent een hybride wagenpark, maar het overal invoeren van betaald parkeren ligt politiek gezien nog gevoelig.”

Nieuwe partner zijn:

  • Certus Groep
  • MOB Ouderenzorg
  • Luxor Theater
  • COEO Incasso
  • VRR Aero
  • APM Terminals
  • Intermax
  • Storm Industriediensten
  • Maasmond Groep
  • Vanad Groep
  • Security Management Groep
  • Croonwolter&Dros
  • Pro Media Groep
  • Ooms Makelaars
  • Steens en Partners
  • CED groep
  • Aqualiner

Stellingen


Aan de hand van stellingen ging het publiek samen met Peter Meij, Helga van Leur en Giuliano Mingardo, senior onderzoeker bij het Erasmus Centre for Urban, Port and Transport Economics (Erasmus UPT) het gesprek aan.

Juist met duurzame mobiliteit kan je als werkgever het verschil maken.
De meeste mensen in de zaal zijn het hiermee eens. Zo ook Peter Meij. Hij verwoordt het als volgt: “Werkgevers hebben verantwoordelijkheid voor de medewerkers en daarmee ook voor hun reisgedrag. Duurzaam reizen belangrijk, daar moeten we allemaal mee aan de slag.”

Werkgevers die nu nog niet gestart zijn met duurzaamheidsmaatregelen gaan hun achterstand niet meer inhalen.
Hoewel de meerderheid van de aanwezigen het hier mee eens is, laat Helga van Leur een ander geluid horen. “Hoe eerder je begint hoe meer speelruimte je hebt om het beleid beter te maken. En je medewerkers eraan te laten wennen. Maar het is nog niet te laat, ook als je nu aan de slag gaat, zet je belangrijke stappen. En als je dat nog niet gedaan hebt, ga je dat vast nu doen. Anders ga je hier niet zitten.”
Andere reactie ut de zaal: “Oneens! Juist het zetten van kleine stappen brengt ons naar de grote winst. Dat is het enige dat we kunnen doen.”

Elk bedrijf moet een duurzaamheidscoördinator hebben.
Een reactie uit de zaal: “Oneens! Duurzaamheid moeten we met alles wat we doen verbinden. Met de inzet van een duurzaamheidscoördinator loop je het risico is dat je het ergens wegstopt in een hokje. Het is ene onderwerp dat overal in de organisatie terugkomt. Bij alles wat je doet.”

De overheid moet duurzaamheid meer afdwingen door middel van wetten en boetes.
“Oneens”, zegt Peter Meij. “De overheid zorgt voor regie, voor het uitvoeren van wetten door gemeenten en provincies. Monitoren is wel erg belangrijk, maar niet afdwingen. Het gata juust om de intrinsieke motivatie.
Ook Giuliano Mingardo is het oneens met de stelling: “Beloningen zijn leuk maar intrinsieke motivatie is beter. Overheidsingrijpen helpt, maar het hoeft niet.”

Duurzaam reisgedrag medewerkers is verantwoording van werkgevers.
Reactie uit de zaal: “ Duurzame mobiliteit is een basis. Medewerkers gaan er vanuit dat het de werkgevers duurzaam handelt.

Ga aan de slag, onderneem actie!


Helga van Leur start met te laten zien hoe hoe vogels in hun vlucht prachtige patronen in de lucht maken zonder andere vogels daarbij in de weg te vliegen. Het geheim zit hem in het getal 7! Elke vogel let goed op de 7 andere vogels die om hen heen vliegen. De mens kan daar nog veel van leren. Let goed op elkaar en geef elkaar de ruimte!

Ze benadrukt dat de snelheid waarmee het klimaat verandert steeds sneller gaat en dat wetenschappers hebben vastgesteld dat tussen de 80% en 100% van de klimaatverandering door menselijke activiteit wordt veroorzaakt. Het is belangrijk om nu actie te ondernemen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen.

Tips:

  1. Probeer de bubbel van een ander te begrijpen en zoek verbinding.
  2. Zeg niet ”ja maar” maar stel een open vraag “Hoe dan?” Dan vraag je naar alternatieven en laat je je inspireren. Veranderen is niet altijd makkelijk voor ons brein maar als je een open mind hebt, gaat er een wereld voor je open waarin je allerlei mogelijkheden ziet in plaats van obstakels.”
  3. Blijf bewegen en experimenteer samen om betere stappen te zetten.
  4. Ga terug naar de basis van je bedrijf en neem de verantwoordelijkheid om te reageren op veranderingen. Zoek de samenwerking en ga het gesprek met elkaar aan.
  5. In het kort gaat het erom om verbinding te zoeken met anderen, open te staan voor alternatieve perspectieven en samen te werken om positieve verandering te realiseren. Dit geldt zowel voor bedrijven als voor individuen.

Tot slot

Cees Vingerling bedankte alle aanwezigen hartelijk voor hun bijdrage. Bent u nog geen partner? Dan nodigen wij u van harte uit dit te worden. Neem net als alle andere relevante bedrijven in Rotterdam en regio de verantwoordelijkheid om aan de slag met duurzame mobiliteit. Dat helpt u bij alle verkeershinder projecten die de komende tien jaar op ons afkomen. Dat helpt bij de vitaliteit van medewerkers en het helpt om onze regio beter bereikbaar en leefbaar te houden. Neem contact op via info@ways2go.nl